Kilo Verme
Kilo Alma

KİLO VERME

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016’daki raporuna göre 18 yaş ve üzeri yetişkinlerin 1.9 milyardan fazlası aşırı kilolu, bunların 650 milyondan fazlası ise obez olarak tanımlanmıştır. Obezite beraberinde getirdiği hastalıklar nedeniyle ciddi bir sağlık sorunudur. Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi ile birlikte; kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 Diyabet, koroner kalp hastalıkları, kanser, hipertansiyon, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarının görülme sıklığını artırmaktadır.

Bununla birlikte önlenebilir olması birçok sağlık kuruluşunu mücadele stratejileri geliştirmeye itmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite, sağlığı tehdit edecek düzeyde vücutta  anormal ya da aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmıştır. Obezite sınıflamasında yaygın olarak Beden Kütle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. Bunu yapacağınız basit bir hesaplama ile kendiniz bulabilirsiniz. BKİ, vücut ağırlığının (kg cinsinden), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine bölünmesiyle bulunur. Çıkan değer 25-30 aralığında ise aşırı kiloluluk, 30 ve üzerinde ise obez olarak adlandırılır.

Fakat Beden Kütle İndeksi tek başına vücut yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir. Bunun için bel çevresi ölçümünden yararlanılır. Kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzeri bel çevresi obezite için risk faktörü iken; kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm üzeri obezite olarak kabul edilir.

Obezite tedavisinde beslenme tedavisi, fiziksel aktivitenin artırılması ve davranış değişikliği tedavisi birlikte yürütülmelidir. Tedavi kişinin beslenme alışkanlıklarının olumlu yönde değiştirilmesi ve yaşam tarzı haline getirilip hayat kalitesinin artırılmasını sağlamalıdır. Bu bağlamda konunun uzmanlarından yardım alınması büyük önem arz etmektedir. Çünkü bilinçsizce yapılan diyetler ilerleyen dönemlerde farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Zaten az olan vücut kas kütlesinin azalması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, metabolizmanın yavaşlaması bunlardan yalnızca birkaçıdır.

KİLO ALMA

Sanılanın aksine kilo almak da kilo vermek kadar zordur, hatta bazı durumlarda daha zordur da diyebiliriz. Zayıflık Beden Kütle İndeksinin (BKİ) 18.5’un altında olması olarak tanımlanır. Zayıflığın ve kilo alamamanın birçok nedeni vardır. Alınan enerjinin harcanan enerjiden az olması, alınan enerjinin kullanımını engelleyen sindirim ve emilim bozuklukları, metabolizma hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar bunlardan bazılarıdır. Tedaviye başlamadan önce altta yatan sorun bulunmalı ve ona göre tıbbi beslenme tedavisine başlanmalıdır.

Beslenme tedavisinde amaç elimize ne geçirirsek onu tüketmek değil, her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde almak olmalıdır. Yediklerimizin miktarı kadar içerikleri de önemlidir. Boş kalori kaynaklarını değil besin öğeleri yönünden zengin gıdaları tüketmeliyiz. Kilo almak için birkaç minik ipucu verecek olursak:

  • Hacmi küçük kalorisi yüksek besinleri tercih edin.
  • Öğün sıklığınızı artırın.
  • Tüketimi kolay olması açısından meyveleri meyve suyu olarak tüketin.
  • Ara öğünlerinize kuru meyveler, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ekleyin.
  • Birden fazla besini bir arada tüketebilmek için smoothieleri, çorbaları, meyveli sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.
Sohbet Et
Ücretsiz Öngörüşme İstiyorum